martes, 21 de abril de 2015

SALVEM MONT-REBEI!!

SALVEM MONT-REBEI

L’ Associació Cultural de la Terreta i La Terreta Decideixs'oposen al nou projecte d'Endesa de construir una nova presa de cota baixa a tocar de Mont-rebei. El habitants de la Vall de la Noguera Ribagorçana hem vist com des de fa més de mig segle van venir els senyors de la ENHER per construir més preses al llarg de la Noguera Ribagorçana. Les preses de la ENHER o de Endesa es venien com a regulador del riu, generador d’electricitat i de riquesa a tota la conca. Amb els anys s’ha vist com s’han inundat les millors terres conreables de prop dels riu, ha afavorit la despoblació de gran nombre de llogarets i de la major part de La Terreta i els senyors d’Endesa s’han oblidat de tota la conca del Noguera Ribagorçana: ni desenvolupament econòmic, social i cultural dels pobles, ni turisme hidroelèctric, ni esports d’aventura i amb un cabal ecològic mínim entre Sopeira i Mont-rebei que és la vergonya d’Europa i que és el resultat d’anys d’especulació i sobre-explotació dels rendiments elèctrics i sense aportar cap benefici als pobles de la conca.
 I, ara, quasi 10 anys desprès de presentar el mateix projecte sobre Mont-rebei, els senyors d’Endesa el tornen a presentar; ara, alguns alcaldes segueixen fent discursos regeneracionistes o “desarroallistes” que fa dècades que ja han caducat. Ara, Endesa i alguns polítics se’n recorden d’aquesta vall i la seva gent i tornen a prometre riquesa a la zona i un desenvolupament rural que no han aconseguit en els més de trenta anys de democràcia. Unes promeses que fa un parell d’anys feien amb les MAT Montsó-Isona i ara amb Mont-rebei. 

Avui com fa uns anys, l’Associació Cultural de la Terreta i La Terreta Decideix seguim dient NO a unes inversions basades en el ciment i en més explotació del nostre petit riu que han deixat tocat de mort, ens oposem a la MAT Montsó-Isona i a la presa d’Endesa a Mont-rebei 
 Avui, felicitem a les persones i entitats de la Plataforma STOP Presa Mont-rebei per la seva total oposició que han afavorit que la Generalitat de Catalunya també s’ha mostrat contrària a aquest projecte i al final Endesa decideixi que, de moment no ho fa. Aprofitem per recordar a les diferents administracions que no s’oblidin d’aquest territori tnt fràgil i escoltin més i augmentin els reclams i les polítiques en aquesta vall tant oblidada per tots.

No hay comentarios:

Publicar un comentario