lunes, 7 de noviembre de 2016
L'Associació Cultural de la Terreta a la IV Jornada Ramon Muntaner a Móra la Nova
lunes, 18 de julio de 2016
Benvinguts a la Terreta, informació o desinformació?
L’Ajuntament de Tremp , juntament amb Projecte Geoparc Conca de Tremp - Montsec han editat un tríptic informatiu anomenat "Benvinguts a la Terreta".
Aquest tríptic mostra una sèrie d' errades pròpies del desconeixement i la llunyania de la Terreta amb la ciutat de Tremp.
La primera errada que últimament cada cop sembla agafar força és confondre la Terreta amb la Vall del Barranc del Solà i la carretera i pista que l'envolten. Al tríptic fan un breu repàs a la història de diferents pobles: El Pont d'Orrit, Els Masos de Tamúrcia, Orrit, Torre de Tamúrcia, El Castellet, Espluga de Serra, Sapeira, Aulàs i Torogó. És curiós que al mapa de la Terreta sols es vulguin promocionar aquests llogarets i s'oblidin de Castarné de les Olles, Escarlà, Espills, Tercui i Castissent que #TambésónTerreta.
Però també té errades cronològiques que poden provocar el riure de qualsevol turista mínimament entès com afirmacions com que l’actual Pont d’Orrit és d’origen medieval o afirmar que el castell d’Orrit apareix com a pago orritense sense explicar qel seu significat, confondre el Comtat del Pallars per Comtat del Pallars Jussà, o afirmar que “Darrerament s’ha descobert” el document de Radulf Oriol o sobre l’etimologia de la Sapeira.
Un cop més, es demostra, la poca cura de l'administració a l'hora d' informar sobre un territori i, queda clar que la Terreta juga a segona divisió.
I sobretot, és molt curiós que en una publicació de l’Ajuntament de Tremp es digui que hi col·labora l’Associació Fem Terreta i s’oblidin de l’Associació Cultural de la Terreta que porta més anys fent activitats a la Terreta i promoció de la Terreta per Catalunya.
miércoles, 29 de junio de 2016
Adhesió al manifest en defensa de la unitat de les col·leccions del MNAC i el Museu de Lleida
La Terreta Decideix i l'Associació Cultural de la Terreta ens hem adherit al manifest en defensa de la unitat de les col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya i el Museu de Lleida,
Per a adhesions tant de persones com de col·lectius:
https://manifestdefensamuseus.wordpress.com/
MANIFEST EN DEFENSA DE LA UNITAT DE LES COL·LECCIONS DEL MUSEU NACIONAL D’ART DE CATALUNYA I EL MUSEU DE LLEIDA
Després dels darrers esdeveniments succeïts al voltant d’algunes de les obres d’art procedents del monestir de Santa Maria de Sixena conservades al Museu Nacional d’Art de Catalunya i al Museu de Lleida i que van ser adquirides legalment per la Generalitat de Catalunya i el Museu Nacional d’Art de Catalunya, les entitats i associacions sotasignades
– Que la Sentència 48/2015 de 8 d’abril de 2015 del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d’Osca i el decret d’execució provisional 87/2015 de 24 de maig de 2016 del mateix Jutjat, que han declarat nul·les les operacions de compravenda i han ordenat el trasllat de les obres abans del 25 de juliol al monestir de Sixena, no són ferms i encara tenen recorregut judicial.
– Que la Generalitat de Catalunya, d’acord amb l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, la Llei de Museus (1990) i la Llei de Patrimoni Cultural Català (1993), ha d’actuar amb fermesa i contundència per protegir aquest patrimoni i garantir que es conservi al Museu Nacional d’Art de Catalunya i al Museu de Lleida, atès que les obres en qüestió formen part de la unitat de les seves col·leccions.
– Que les obres afectades per aquest conflicte, avui conservades al Museu Nacional d’Art de Catalunya i al Museu de Lleida, formen part del Catàleg del Patrimoni Cultural Català i, per aquesta raó, no poden sortir del país sense l’autorització de la Generalitat de Catalunya, a qui les lleis esmentades obliguen a tenir cura d’aquest patrimoni.
– Que lliurar les obres i traslladar-les al monestir de Sixena implica no complir el marc legal establert per les lleis catalanes, a la vegada que posa en risc un patrimoni que es troba inscrit dins el Catàleg del Patrimoni Cultural Català.
– Que l’entrega de les obres contradiu l’esperit dels projectes museològics dels dos museus, però de manera especial el projecte de Lleida, en el qual, la Franja i centres religiosos com el monestir de Sixena o la catedral de Roda d’Isàvena, són elements imprescindibles d’un relat que aprofundeix en la història de la Corona d’Aragó i del territori històric del Bisbat de Lleida. Aquest patrimoni, a més, és una peça clau per explicar el context social i religiós d’unes parròquies i d’uns territoris units per l’entesa i l’agermanament al llarg dels segles, i que ara es volen presentar com a espais històrics separats.
– Que el President, el Govern i la Conselleria de Cultura, haurien d’assumir de forma decidida i clara, i utilitzant tots els mecanismes legals i administratius, la defensa de la unitat de les col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya i del Museu de Lleida, comptant amb el suport de la societat civil.
I, per tant, DEMANEM:
QUE LA GENERALITAT ACTIVI AMB URGÈNCIA ELS MECANISMES JURÍDICS, LEGISLATIUS I ADMINISTRATIUS QUE LI BRINDA EL PARLAMENT, EL SEU ESTATUT D’AUTONOMIA I LES LLEIS CATALANES DE MUSEUS (1990) I DEL PATRIMONI CULTURAL CATALÀ (1993), I QUE OBLIGUEN LA GENERALITAT A VETLLAR PELS BÉNS PATRIMONIALS PROPIS I GARANTIR-NE EL GAUDI A LES GENERACIONS FUTURES.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)